Der findes ikke dårlige firmanavne

- Nogle er naturligvis bedre end andre.

Copyright 2020 © Kickass ApS

Tarm byskilt

01

Ikke alle firmanavne er lige gode.

Lad os slå det fast med det samme; Der findes ikke dårlige navne. Når det så er sagt, så findes der helt bestemt gode og mindre heldige navne.

Tænk på nutidens buzzwords indenfor markedsføring; Personlige netværk og word-of-mouth har altid været gode kanaler til at udbrede sit brand og budskab, men udfordringen består i, at det er båret af samtale.

Hvis navnet på dit produkt, firma eller kampagne skal inspirere samtale og efterfølgende huskes, så er navnet og fortællingen om det lige pludselig en af de vigtigste faktorer.

Hvordan vurderer man et navn?

Hvordan vurderer man så, om et navn er godt eller knap så godt?

Helt kort kan vi sige, at jo bedre et navn er, desto mindre energi skal du bruge på at forklare det eller tale udenom det. Det gode navn er en naturlig del af din branding og fortælling, som gnidningsfrit starter samtalen om, hvem du er, hvad du laver, og hvordan du arbejder. På den anden side, så vil det mindre heldige navn være et, som ikke leder videre til en større fortælling. 

Det kan være, at navnet er selvforklarende og bare siger, hvad du arbejder med. Det kan også være en kryptisk reference eller forkortelse, som ikke giver mening for målgruppen.

Det mindre heldige navn vil alt andet lige være dyrere og mere besværligt at kommunikere, og du vil ende med at bruge unødvendig meget energi på at fortælle om, hvem du er, og hvorfor man skal vælge dig.

En god måde at finde ud af, om du har et godt eller et mindre heldigt navn, er at spørge dine brand-ambassadører, som ofte vil være dine medarbejdere. Kan medarbejderne formulere – meget gerne i en enkelt sætning – hvorfor eller hvorfra virksomheden har sit navn, og hvad det betyder? Hvis ikke, så er det værd at overveje, om man eventuelt bør skifte navn på sin virksomhed, produkt eller kampagne.

Et eksempel fra den virkelige verden.

Tænk eksempelvis på energigiganten DONG, som er en forkortelse for Dansk Olie og NaturGas. Navnet er selvforklarende og fortæller kun, hvad virksomheden sælger og arbejder med.

Navnet fortæller intet om, hvad DONG er for en størrelse, og fordi det er en forkortelse og ikke et rigtigt ord, så efterlader det samtidig rum til andre forklaringer – i dette konkrete tilfælde er “dong” også slang for “penis” på engelsk, hvilket måske også var en af årsagerne til, at virksomheden blev nødt til at skifte navn, da ejerskabet blev internationalt.

Det nye navn ØRSTED indikerer allerede med bogstavet Ø, at virksomheden er dansk, og starter samtidig fortællingen om, at selskabet arbejder med overførsel af energi ved at anvende efternavnet på den mest indflydelsesrige danske videnskabsmand i netop dette faglige felt.

Man kunne mistænke folkene bag det nye navn for at have skelet til en anden stor spiller indenfor strøm og energi – TESLA MOTORS Inc., som også har taget deres navn efter en faglig pionér, som har muliggjort deres forretning, og taler til virksomhedens ambitioner om at revolutionere markedet.

Det gode navn sender et klart signal.

Det gode navn gør halvdelen af arbejdet ved at sende et klart signal om, hvem du er, og leder hen til fortællingen om, hvordan du arbejder, og hvorfor man skal vælge dig.

Et uheldigt navn er med andre ord en forpasset mulighed for at pitche dit brand, og ender ofte med at blive en klods om benet, som du først skal have hægtet af, inden du kan komme igang med at fortælle om, hvem du er, og hvad du vil.

2020

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os
for en uforpligtende snak om din navneopgave.

sort pil